Загадъчно, твърде загадъчно…

МИСТЕРИОЗНИ СЪВПАДЕНИЯ

В човешката история са известни някои съвпадения, от които направо тръпки те побиват. Ще изброя някои от най- фрапантните…

Трагедията с кораба „Титаник“се случила през 1912 година. Малцина знаят, че през 1898 година издателство „Менсфилд“ издава романа на почти неизвестния писател Морган Робертсън „Безсилие или крушението на Титан“, който не предизвикал никакъв интерес у читателите. Действието на романа се развива на кораба „Титан“, който според описанието на автора, имал следните размери: дължина 243 м, водоизместимост 70 хил. тона, мощност на двигателите 50 хил. к.с., скорост 25 възела, 4 тръби, 3 винта. В една студена априлска нощ корабът се сблъсква с айсберг и потъва.

14 години по-късно на своя първи рейс потеглил реалният „Титаник“. Той имал дължина от 269 м, водоизместимост 66 хил. тона, мощност 55 хил. к. с., движел се със скорост 25 възела в час. Имал… 4 тръби и 3 винта. В студената априлска нощ „Титаник“ се сблъсква с айсберг и потъва.

Друго едно съвпадение… Може ли да се обясни само със случайността трагичната съдба на американските президенти, избрани в година, която завършва на нула? Линкълн (1860), Гарфийлд (1880), Маккинли (1900), Кенеди (1960) били убити, Харисън (1840) умрял от възпаление на белите дробове, Рузвелт (1940) – от полиомиелит, Хардинг (1920) починал след тежък инфаркт. Покушение имаше и върху Рейгън (1980).

Има и други, не по-малко озадачаващи съвпадения и поредица от факти, свързващи по необясним начин събития от живота на двама американски президенти.

Линкълн става президент на САЩ през 1860 г.; Кенеди става президент през 1960 г.
И двамата са южняци; преди да станат президенти са били сенатори; по време на своето управление се придържат към демократични възгледи и защитават гражданските права. И двамата са убити в петък, с куршум в тила. И двамата в присъствието на съпругите си.
Линкълн е убит в театър „Форд“, Кенеди пътувал с автомобил „Линкълн“, произведен от фирмата „Форд“. След убийството приемник на Линкълн става Ендрю Джонсън, роден през 1808 година; приемник на Кенеди става пък Линдън Джонсън, който, видите ли, е роден през… 1908 година!
Убиецът на Линкълн – Джон Бут (John Wilkes Booth) е роден през 1839г.
Ли Харви Осуалд (Lee Harvey Oswald) е роден през 1939. Двамата убийци са от южните щати; и двамата споделяли екстремистки възгледи. И двамата са убити, преди да бъдат осъдени. Бут стрелял в Линкълн в театъра, полицията го открива в склад. Осуалд стреля в Кенеди от прозореца на близкия склад с книги и се скрива в театър.

Малко преди смъртта си Линкълн посетил градчето Монро (Monroe, щат Maryland); Кенеди преди смъртта си посещава Мерилин Монро (Marilyn Monroe).
Имената на двамата президента (LlNCOLN и KENNEDY) са 7-буквени, на техните приемници (ANDREW JOHNSON и LYNDON JOHNSON) – 13-буквени буквени, а на убийците им (JOHN WlLKES BOOTH и LEE HARVEY OSWALD) – 15-буквени.

Друг случай, влязъл в историята разузнаването, разказва следното: малко преди десанта на съюзниците в Нормандия през 1944 година в английския „Дейли телеграф“ била публикувана кръстословица, чийто отговори – думите „Нептун“, „Юта“, „Омаха“, „Юпитер“ били дълбоко зашифрованите кодове на операцията по десанта на съюзническите войски, включително и името на секретната операция „Overlord“.

Цялото английско разузнаване нахлуло в редакцията на вестника, търсейки немския супершпионин. Станало ясно, че кръстословицата е съставил невинен учител. Старец, което повече от 20 години се занимавал със съставянето на кръстословици. По този начин той си добавял малко допълнителни средства към оскъдната си пенсия.

През 1838 година американският писател Едгар По написал „Повест за приключенията на Артур Гордън Пим“. В нея той разказва как след корабокрушение четиримата спасени се оказали в открито море. Доведени до отчаяние от глад, тримата от тях убиват четвъртия и го изяждат. В книгата неговото име е Ричард Паркър. През 1884 година корабът „Магнонет“ претърпява корабокрушение. Четирима от моряците се спасяват и подобно на героите на Едгар По, се оказват в една лодка. След дълго скитане сред морските простори, обезумели от глад, тримата убиват и изяждат четвъртия. Името му, представете си, се оказва, че е … Ричард Паркър.

През 1865 година в романа си „От Земята до Луната“ Жул Верн пише за полета на трима души до Луната. Размерите на изстреляния снаряд са следните: височина 3,65 м, тегло – 5547 кг. След сто години „Аполон-8“ с екипаж от трима души за първи път обикаля Луната. Модулът „Аполо-8“ е с височина 3,60 м и тегло 5621 кг. Двата апарата стартират през декември от Флорида, а после се приземяват в океана. Разстоянието между точките на приводняването на апаратите е по-малко от 4 км.

През 1922 година френският художник Рене Шарбоно нарисувал по поръчка на кмета на Руан картината „Жана д’Арк на кладата“. За модел той използвал младичката студентка Жана Ленуа. на следващия ден след като закачили платното в изложбената зала, в университетската лаборатория избухнали реактиви, а там се намирала Жана, която не успяла да избяга от помещението и изгоряла жива.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: