Загадките на амулета

ПРОКОБАТА НА ЗЛОТО ОКО

В моя астрологичен сайт www.SuperAstro.net аз само бегло загатвам за това страховито явление. Тук му е мястото да се спра малко по- обстойно на него.
Ужасяващата мисъл, че погледът може да убива, съществува в почти всяка цивилизация. Точно тези опасения са подтикнали хората да създават амулети и ред други защитни средства срещу свръхестественото зло. Злото око – враждебен поглед, за който се вярва, че носи беди, болести и даже смърт – се споменава и в Стария, и в Новия завет, както и в текстовете на древните вавилонци и асириици. През Средновековието се смятало, че вещиците гледат със зло око всеки, който им се изпречва на пътя. В резултат от това жертвата се разболявала, изгубвала обичта на съпруга си или се разорявала.
Вярвали са също така, че децата и животните са особено уязвими за зли очи. На много места, където тези суеверия все още са силни, се смята за неразумно да се привлича вниманието към красотата на детето от страх, че някой със зъл поглед или око може да му хвърли злокобния завистлив поглед.
Главната защита от злия поглед винаги е бил и си остава амулетът – често във формата на жаба или рог. При древните египтяни амулетът е във формата на око, наречено „Окото на Хор“.

Ако човек няма под ръка амулет, препоръчва се бързо да реагира със символичен жест с ръка (изпъване на показалеца и кутрето във форма наподобяваща рога).

Сред другите защитни средства са магическите знаци, детелините (в Ирландия), чесънът (в Гърция) и ечемикът (в Индия). Смятало се също, че звънци или червени панделки, завързани на шията на добитъка или за детските дрехи отклоняват съществено и ефективно вниманието на злото око.

За жалост свойствата на амулетите са ограничени. Те пазят само от конкретната опасност, за която са създадени. Скарабеят може да подплаши демона Амит, но е безполезен срещу вампири и таласъми. И ако ще влизате в битка със силите на злото, не бива да бъркате амулетите с техните близки родственици талисманите. За разлика от омагьосаните мечове, мантиите невидимки и други класически талисмани, амулетите не дават на притежателя си магически способности.

Амулетът не може да се използва като оръжие, а само като щит. Затова, ако замисляте някакво свръхестествено приключение, трябва да замените заешкото краче с меч. Ако обаче предпочитате да си останете вкъщи, където е приятно и уютно, нищо не отблъсква враждебните сили така, както амулетът.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: