Учение за избранници

ВЕЛИЧИЕТО НА ЕЗОТЕРИКАТА

След като създадох най- напред моя астрологичен сайт www.SuperAstro.net, реших да създам и един блог за астрология, парапсихология и езотерика. Тогава мнозина започнаха да ми задават въпроси от рода на: „Какво трябва да се разбира под понятието езотерика?” Сега ще се опитам да отговоря на всички.

Едва ли има човек на този свят, който да не се е питал „Какъв е смисълът на човешкият живот?”, „Има ли живот след смъртта; преражда ли се човешката душа?”, „Има ли Бог?”

В наши дни нито науката, нито религията могат да разрешат тези толкова важни проблеми. Повечето хора предпочитат да се доверят на общоприетите схващания, независимо дали са научни или религиозни, и престават да си задават фундаменталните въпроси на човешкото съществуване. Само малцина се отправят на смело пътешествие в тайните на вътрешния свят и загадките на Космоса.

Илюзията за развитие, която научно-техническият прогрес създаде, не може да замести потребността на човека от истинско познание. Това истинско познание се крие всъщност в СЕБЕПОЗНАНИЕТО.

Преди хилядолетия определени избранници са познавали много по-добре света и човешката природа от нас. Тези избранници били хора, тръгнали по тясната пътека на мъдростта. Те образували т. нар. езотеричен, вътрешен кръг (от гръцки: езотерос = вътрешен) от Посветени.

Тайният характер на езотеричните знания няма нищо общо с укриването и засекретяването на информация, което се практикува в съвременното общество. Езотеричните учения сами се пазят в тайна- не са необходими нито шифри, нито пароли.

Езотериката изхожда от предпоставката, че човек може да усвои определени знания и да ги оползотвори, само ако нивото на съзнанието му е адекватно на тези знания. Един прост пример: лице, което не е учило физика, няма как да разбере значението на една физическа формула. За него тя няма да носи никакъв смисъл. В този смисъл формулата сама пази тайната си от невежите.

Когато обаче този човек положи дългогодишен труд, за да усвои научната дисциплина физика, формулата ще му се разкрие и ще му помогне да направи крачка напред в познанието. Същият принцип се отнася и до езотеричното знание. Не случайно древната мъдрост гласи: “Учителят идва, когато ученикът е готов”, т.е. разбирането на тайните, следва усилието, което човекът ще приложи за овладяването им.

Много мастити мислители от миналото са смятали, че езотериката е път, който води към ясно определена цел – духовното израстване на човека.

Напредването в духовното познание задължително трябва бъде съпроводено от една промяна в начина на живот. При този сложен процес човек може и трябва да се опира на езотерични дисциплини като астрология, кабала, таро, хиромантия…. Но те не бива да се превръщат в самоцел; те са само ориентири по пътя. Опасно е, когато хората подменят средствата със самия път. Често се срещат астролози, нумеролози, ясновидци и какви ли не други “специалисти”, които вярват, че в своята специфична област са открили ключа към всички загадки на света и не полагат дори минимум усилия, за да променят собствения си живот. За съжаление, тези хора просто пребивават в сянката на някоя езотерична наука, смятайки, че са стигнали до края на света.

Към окултните науки спадат:
– Херметическата философия
– Метафизика
– Генеалогия – учението за духовните основи
– Питагорейството или създаване на знаци и поличби
– Тора – учението за произхода и създаването на формите
– Йероглифика – науката за числата, нумерология
– Кабала – науката за Бога, Велената и човека
– Алхимия – учението за законите на природата и тяхното прилагане
– Астрологията
– Физиогномика – учение за определяне на характера по лицето
– Хиромантия – учение за определяне на характера на човека и пътя на неговата съдба по линиите на ръцете
– Френология – учение за определяне на характера на човека и пътя на неговата съдба по формата на черепа
– Таро или Книгата на Тот – синтез на основните положения в древната наука, изложен в 22 символични карти на Големите Аркани и 56 карти на Малките Аркани
– Магия – изучаване на астралните сили и тяхното управление
– Херметическа медицина
– Психургия и Теургия – изучаване на съкровенните човешки сили, начини за тяхното развитие и използване. Тук различаваме медиумизъм, магнетизъм, хипнотизъм, психометрия, телепсихия, телепатия
– Гадаене
– Ониромантия – гадаене по сънищата
– Кабалистична нумерология – изследване на случайни съчетания от букви и цифри.

Крайният етап от езотеричното развитие е постигането на истината и пълното й реализиране в собствения живот. Има само една истина и тя е независима от времето, културните епохи и религията. Методите използвани в различните исторически епохи за постигане на истината са различни, но са еднакво добри и полезни като помощни средства. И все пак, човек се намира по-близо до системите и символите на епохата, в която живее.

Езотериката е стара колкото самото човечество. От зората на човешката цивилизация тя съхранява сбор от знания за Вселената и човека. Те не зависят от времето; те не остаряват и не могат да бъдат преправяни, подправяни и модернизирани. Съвременната наука не разбира, че овладяването на знанието е вътрешен процес. Тя живее с илюзията, че с всяко ново откритие се приближаваме все по-близо до истината и че е въпрос на време, докато узнаем „всичко“. От езотерична гледна точка нещата стоят точно по обратния начин.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Advertisements

2 Коментари to “Учение за избранници”

  1. Вампири и Таласъми Says:

    Успех с блога:)

  2. topastrolog Says:

    Благодаря ви от сърце! И аз ви пожелавам успехи! Най- вече успехи, защото човек се доказва и налага най- добре чрез работата си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: