Вулгарната астрология

АСТРОЛОГИЯ И МЕДИИ

Моят сайт за астрология www.SuperAstro.net предлага изготвянето на лични индивидуални хороскопи. Защото МАСОВА астрология НЯМА. Онова, което четете във вестниците или гледате о телевизията си е чисто проба шарлатания и измама. Иска ми се да се спра малко по- обстойно на това гнусно явление, наричано от професионалните астролози „вулгарна астрология”.

Случи се така, че в един и същ ден два различни вестника ми предсказаха коренно противоположни неща в своите “астрологични” рубрики.

На това място ще отворя скоба. Има много наивници, които искрено вярват, че тези вестникарски рубрики са всъщност хороскопи, но за това малко по- късно.

Да се върнем към “предсказанията”, с които се сблъсках … Докато едното издание ме уверяваше в това, че ме чакат огромни разочарования в леглото, другото предвещаваше големи радости и завоевания на сексуални фронт…

Нещата допълнително се усложниха, след като надникнах в трети вестник. Неговият “хороскоп” ми обещаваше скромни, но съвсем реални креватни подвизи през същия този ден… Ха сега, де!?

Достоевски с право е смятал, че всяко човешко същество е една малка Вселена. Как е възможно тогава повече от 6 000 000 000 такива Вселени (населението на земята надхвърля вече 6 милиарда жители) да бъдат натъпкани в дванадесетте чекмеджета на зодиите?!

Като професионален астролог с осемнадесетгодишна практика се чувствам просто задължен да отворя най- сетне очите на гореспоменатите наивници.

Всеки, абсолютно всеки е длъжен да знае и да помни, че НЯМА ГРУПОВА, МАСОВА АСТРОЛОГИЯ!! Драсканиците по вестниците и брътвежите по телевизията са си чиста проба шарлатания.

Този вид “астрология” НЯМА НИКАКВА СТОЙНОСТ и точно затова сериозните професионалисти и експертите по астрология я наричат “вулгарна астрология”.

От 16 години насам обаче вестниците, радиостанциите и телевизиите заливат всекидневно многострадалния българин с тази помия. На тяхната въдица се хващат и доста интелигентни люде.

Спомням си, че в едно предаване на БНР един прочут писател се опита да ме постави на тясно, като ми зададе въпроса  “ребром”:

“Как да вярвам на астрологията, като отделните издания публикуват различни по съдържание хороскопи за един и същ ден?”

Така се разсмях, че щях да се задуша. Успоредно с това обаче се ужасих от факта, че писател на достолепна възраст с 10 книги зад гърба си може да разсъждава по такъв примитивен начин.

По- късно размислих и осъзнах, че средностатистическият българин, държан от своите управници дълги години в невежество, не би могъл да мисли другояче. Пък и да се проумее цялата тази алабалистика около вулгарната астрология не е никак лесно. Необходими са доста задълбочени, специализирани познания.

Истината е всъщност много проста и затова е невидима дори за нашата интелигенция, която е май полуинтелигенция от московско- ориенталски тип. Знайно е, че полуинтелигентът се стреми да мисли сложно, защото неговият девиз е един: “Защо да бъде просто, като може да бъде сложно”.

Астрологичните “прогнози” в медиите, почиващи най- често на програмни продукти, са нещо напълно лъжовно. Тези рубрики нямат нищо общо с древната научна дисциплина астрология.

Веднага няколко допълнителни пояснения по въпроса. Човешката участ зависи от три главни фактора- влияние на околната среда, наследственост и космическо влияние. Астрологията се занимава с последния фактор. Тя, с други думи, изучава и анализира влиянието, което оказват планетите от Слънчевата система върху човека. НЕ ЗВЕЗДИТЕ, а планетите от Слънчевата система.

Защото още Йоханес Кеплер, който освен велик астроном е бил и забележителен астролог, го е казал много добре: “Вселената е изградена по един общ грандиозен план, а между микрокосмоса на човека и макрокосмоса на същата тази Вселена съществува пряка причинна връзка”.

С помощта на изключително точни изчисления сериозният астролог изчислява положението на планетите в мига на раждането. От отделните планетарни конфигурации подкованият астролог може да направи съвсем точни изводи за личността на своя клиент, за неговия здравословен статус и т. н. Защото хилядолетните наблюдения и статистически сравнения на милиони хороскопи са довели до изкристализирането на един доста строен и недвусмислен тълкувателен канон. Друг е въпросът, че в България хората, които са запознати с този канон и могат да тълкуват хороскопи, се броят на пръсти.

С други думи: когато астрологът изчисли звездната карта на един човек, той много точно може да обрисува и разгадае и най- скритите черти на характера му. По този начин астрологът вече наднича в бъдещето, защото характерът на човека се превръща в негова съдба. От астрологични консултации  следователно има полза само тогава, когато в основата им лежи изготвянето на ЛИЧЕН РОЖДЕН ХОРОСКОП. Всичко друго е измама, шмекерия, шарлатанство. Може преспокойно да се каже, че всички “астролози”, които ни се блещят от телевизионни екран и драскотят нелепици във вестниците, са си чиста проба измамници!

Трябва да призная обаче, че от астрологията в медиите също така има някаква полза. Тя ни помага, наред с кръстословиците, да убием някой друг час от работното време. В този смисъл на вулгарната астрология трябва да се гледа САМО като на развлечение, като на част от шоу- бизнеса. И толкоз!…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: