Невероятната мощ на самовнушението

ПЛАЦЕБО ЕФЕКТЪТ

Повече от половин век науката изследва т.нар. плацебо ефект. В началото убеждението е било, че една таблетката захар действа като лекарство и то благодарение на силата на внушението и безусловната вяра на пациента, че той наистина получава най-новото, най- мощното „суперлекарство“.

В наши дни много изследвания по въпроса вече са доказали, че плацебото действа положително при поне 35% от пациентите, като най-възприемчиви към него са всъщност хората с малко по-лабилна психика.

Според някои психиатри плацебото, т.е. таблетката, която не съдържа активно действаща субстанция, и таблетката с истинския медикамент действат еднакво при 52% от случаите на лечение на депресия от средна степен, а 15% от пациентите, страдащи от невроза, са се почувствали след приемането на плацебо по-добре, отколкото след приемането на истински антидепресанти.

Друг любопитен, но и полезен за производителите на лекарства факт е, че таблетките плацебо със сладък вкус действат по-ефективно, отколкото безвкусните.

През 2005 г. невролози от Мичиганския университет (University of Michigan) публикували в авторитетното медицинско списание Journal of Neuroscience резултатите от много интересен експеримент. На доброволци, страдащи от зъбобол, били направени болезнени инжекции със солен разтвор. Съобщили им обаче, че това е обезболяваща инжекция. Реакциите на мозъка са били записвани с помощта на томограф.
Невроните на всички участници в експеримента са започнали да произвеждат ендорфини – „хормони на щастието“, които блокират болезнените рецептори и реално намаляват болката.

Британски лекари пък са доказали ефекта от плацебото  и при операция. Те събрали група доброволци, страдащи от артрит. На една част от тях е била направена операция на колянната става (артроскопия), а на останалите бил направен само един единствен повърхностен кожен разрез.
След 2 седмици при пациентите от двете групи болките  намалили в еднаква степен, а подвижността на ставата се подобрила.
Според някои учени, ефектът от плацебо операцията бил дори  по-голям от въздействието на плацебо таблетките. Защото в чисто психологически план преди операция човек се мобилизира по-силно, подготвя своя организъм за лекарска намеса и по-сериозно се настройва за оздравяване.

Цветът на таблетките също има значение. Червените, жълтите и оранжевите таблетки се възприемат от пациентите като средства, стимулиращи и повишаващи кръвното налягане; сините и зелените- като успокояващи, намаляващи налягането и коригиращи аритмията.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: