Шашмата, наречена ясновидство (Част I)

КУКУВИЧА ПРЕЖДА ИЛИ МИЖИ,  ДА ТЕ ЛАЖЕМ

Представете си следното: телевизионен водещ въвежда в студиото млад, симпатичен мъж и го представя за “свръхестествен феномен”. По- нататък става ясно, че младият “феномен” се казва Ури Гелер, който открил необикновените си възможности по време на военната си служба в израелската армия.

От неговите наукоподобни обяснения става освен това ясно, че дарбата на израелеца се нарича от парапсихолозите телекинеза или психокинеза. Хората с такива възможности могат да влияят върху неодушевени предмети само със силата на волята си.

Всичко това действително се разигра през далечната 1968 година в едно от студията на тогавашната Западногерманска телевизия. Гелер дори бе предложил да демонстрира пред зрителите своите дарби и то срещу много висок хонорар.

Имах съмнителното щастие да наблюдавам целия експеримент. Една служителка на телевизията донесе три запечатани плика. Водещият отвори един от тях и изсипа на масата няколко ръчни часовника. Той внимателно нави един от тях и го показа на зрителите отблизо. Стрелките, без всякакво съмнение, се движеха.

След това Гелер пое часовника, погледна го втренчено и той…спря! Демонстарторът повтори това чудо с още един произволно избран часовник.

От следващия плик се посипаха секретни ключове. Водещият лично избра един от тях и го подаде на израелтянина. Той постави ключа в ръката на водещия и го помоли да свие ръката си в юмрук. Не след дълго ключът бе поставен върху масата. Ясно се виждаше, че той се е извил в ръката на телевизионера!

От третия плик извадиха няколко чаени лъжички. Ури Гелер помоли водещия да извие една от тях. Оказа се, че това е доста трудна работа. Миг след това бившият командос взе друга лъжичка, присви отново очи и тя… направо се разпадна на части в ръката му!

Цяла Германия онемя! Какво беше това?… Чудо?… Знамение с висше?…

На другия ден средствата за масова информация гръмнаха. Те непрекъснато и неуморно разтръбяваха подвига на Гелер. Превърнаха го в истинска звезда и той предприе турнета из всички западноевропейски страни, където демонстрираше до припадък своите чудеса. Гелер на бърза ръка натрупа цяло състояние.

На Бенджамин Франклин принадлежат думите: “Ти можеш да лъжеш даден човек за определено време; можеш да лъжеш дори огромни групи от хора за определено време, но не можеш да лъжеш всички през цялото време.”

Един ден срещу Гелер се изправи не кой да е, а “Удивителният Ранди”- американски илюзионист, прочул се с това, че разобличава всякакъв вид шарлатани, гадатели, врачки, спиритисти, екстрасенси, ясновидци и цялата тази гмеж, която цица лековерните балъци.

Поставен при същите условия Ранди повтори “чудесата” на Гелер, но с малката, ала така съществена разлика, че накрая обясни най- подробно как той (а и Гелер), са извършили показаното.

Оказа се, че като всички ефектни фокуси и тези са изключително прости като техника и изпълнение. Да започнем от часовниците… Един умело скрит в ръката малък магнит спира стрелките на часовника и то веднага, след като той бъде поставен над магнита, върху него. Опитайте сами, но не го правете със скъпия си “Ролекс”!

Секретният ключ се извива още по- лесно. Когато Гелер поема ключа, той придърпва стола си към масата и то с ръката, която държи ключа. При това движение, той използва ръба на стола, за да поизвие езичето на секретния ключ.

Когато го поставя в ръката на водещия, ключът ВЕЧЕ е извит, но рецепторите в дланта на водещия не могат да “видят” и почувстват това. Едва след като ключът бъде поставен върху гладка повърхност, извивката става видима за всички.

При “експеримента” с лъжичката наглостта на Гелер става безпределна. Докато водещият се опитва да извие една от лъжичките, израелецът преспокойно бърка в джоба си, от който вади предварително подготвена лъжичка. Тя е извивана многократно, огъвана е толкова много, че съвсем малко и остава да се счупи при най- малкото докосване. Точно това прави Гелер в студиото- взима подготвената лъжичка, упражнява съвсем лек натиск с пръсти и тя се чупи. Уж под влияние на “хипнотичния” му поглед.

След разкритията на Ранди се развихри грандиозен скандал. Десетки институции и най- вече измамените телевизии се нахвърлиха върху мошеника. Срещу него бяха заведени множество дела. Гелер беше напълно компрометиран.

Най- интересното в случая е това, че илюзионистът Ранди основа още тогава своята станала прочута фондация “Randi’s Educational Foundation”. Тази фондация все още съществува. Всеки може да я открие с лекота в Мрежата. Нейният уеб адрес е www.randi.org .

Ранди и до днес се занимава с разобличаването на различните “паранормални феномени” и то по един изключителен ефективен начин.

Повече от 30 години фондацията му предлага 1 000 000 долара на всеки, който успее да демонстрира пред научна комисия поне едно едничко свръхестествено умение! Влезте в сайта и се убедете сами…

Досещате ли се вече?… Десетки хиляди шмекери и кандидати за слава са се опитвали да грабнат милиончето, но досега никой не е успял!

Това говори само за едно: НЯМА, НЯМА НИКАКВИ СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ ФЕНОМЕНИ! Сигурен съм, че много нашенски маниаци няма да се съгласят с мен. Ами нека да се пробват при Ранди! Чакат ги цял милион долара! Да видим дали някой от новоизлюпените доморасли “феномени” ще успее…

То и без Ранди нещата са повече от ясни. Работата обаче е там, че у нас не се мисли достатъчно. Бертран Ръсел дори твърдеше, че повечето хора предпочитат да ги разстрелят, отколкото да мислят.

Защото мислещият човек много добре съзнава, че ако на този свят имаше дори един единствен истински ясновидец, това щеше да бъде краят на всички хазартни игри по света! Но колцина са тези, които мислят със собствените си глави?…

Мисля, че е крайно време открито и ясно да си го признаем: в България нито един болен не беше излекуван от екстрасенси през отминалите 19 години! Нито един!

Казано другояче, няма ДОКУМЕНТИРАН нито един случай на “вълшебно”, “свръхестествено” изцеление.

Напротив, здравето на много хора бе съсипано от нашенските “феномени”. Има дори и няколко смъртни случая! Десетки хиляди наивници пък бяха ограбени безогледно.

С ръка на сърцето и с чиста съвест заявявам: нашите екстрасенси и “лечители” са най- долнопробни мошеници! Смея дори да твърдя, че тази армия от “лечители” не е нищо друго освен една форма на организирана престъпност, връхлетяла като природно бедствие страната ни.

Най- отвратителното в цялата работа е това, че тези кърлежи изсмукват и последния лев от джобовете на лековерни пенсионери и изпаднали в беда хорица.

Щом тези шмекери са такава “голяма работа”, те би трябвало направо да се обърнат към фондацията на Ранди и с лекота да спечелят един милион долара. Но не го правят. Защо ли?…

Нека да продължим в този дух. НИТО ЕДИН български гадател или ясновидец не направи НИТО ЕДНО вярно предсказание! Няма ДОКУМЕНТИРАН нито един такъв случай!

Казано е: за мъртвите или добро, или нищо. И все пак, помислете поне веднъж със собствените си глави: какви верни предсказания направи Ванга приживе? Кога и как са документирани тези предсказания?…

Истината е, че “светицата” НИКОГА не направи и ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ВЯРНО ПРЕДСКАЗАНИЕ. Който не мисли така, нека да ме обори с КОНКРЕТНИ, ДОКУМЕНТИРАНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.

Още един въпрос в този дух. Защото “световната лечителка” Кочовска не се излекува сама, а едва крета и търси медицинска помощ?…

Важното за мен в случая е следното: крайно време е сериозните астролози и парапсихолози рязко и категорично да се разграничат от всичките тези престъпници, които се наричат ту ясновидци, ту гадатели, ту феномени.

Трябва освен това да се прокара една ясна демаркационна линия между сериозната астрологията от една страна и така наречената вулгарна, т. е. вестникарска астрология от друга.

Като сериозна астрология целият цивилизован свят признава само личната, индивидуалната астрология, която у нас предлагам май само аз в професионалния си сайт .

Крайно време е и най- простоватият човечец у нас да проумее, че “астрологията”, предлагана от вестниците и телевизията, е също така едно долнопробно мошеничество. Защо ли?… Ами защото няма и не може да има групова, масова астрология!

Не е възможно в един и същ ден на всички хора, родени под знака на Близнаците например, да им се случи едно и също нещо.

Астрологията е една древна научна дисциплина, която ни дава възможност да доловим и набележим БЪДЕЩИ ТЕНДЕНЦИИ. Но само за ОТДЕЛНИЯ ИНДИВИД!

Това е ЕДИНСТВЕНАТА сигурна, научна възможност за предсказване на бъдещето. Толкоз! Останалото е от Лукавия…

А що се отнася до “феномените” и “чудесата”, ще напомня за един афоризъм на Ларошфуко:”Чудесата винаги се случват в наше отсъствие…”

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Advertisements

Етикети:

7 Коментари to “Шашмата, наречена ясновидство (Част I)”

 1. boriana Says:

  Аз съм напълно съгласна с всичко написано тук и в статията … II. Даже и с астрологията съм съгласна, но как съществуват едновременно двете тези:
  1.НИТО ЕДИН български гадател или ясновидец не направи НИТО ЕДНО вярно предсказание! Няма ДОКУМЕНТИРАН нито един такъв случай!
  2.Астрологията е една древна научна дисциплина, която ни дава възможност да доловим и набележим БЪДЕЩИ ТЕНДЕНЦИИ. Но само за ОТДЕЛНИЯ ИНДИВИД!
  Като става ясно, че първото е валидно и в световен мащаб.
  А второто го предлага самият автор. Все пак второто противоречи на първото.
  Сигурно разковничето е в това, че всичко е толкова научно и едновременно с това искрено написано, че даже и аз бих си поръчала хороскоп.

 2. topastrolog Says:

  Няма НИКАКВО противоречие. Просто вие не четете внимателно написаното от мен. В първия случай става дума за ПРЕДСКАЗАНИЯ. Такива няма и никога не е имало.

  Във втория случай става дума за бъдещи ТЕНДЕНЦИИ! Това са две коренно различни неща. Астрологията е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАУЧЕН метод, който ни дава възможност да ДОЛОВИМ бъдещи ТЕНДЕНЦИИ.

  Документирани са хиляди случаи, при които астролози правилно долавят бъдещи ТЕНДЕНЦИИ и осведомяват хората около тях за тези ТЕНДЕНЦИИ. Това е! Толкоз!

 3. saha Says:

  az sam israelka i poznavam uri geler.saglasna sam s vsizko naoisano za balgaria NO v israel ima iasnovidstvo i telekineziz i vsiako israelsko dete koeto uzi tora moze da ti go dokaze

 4. topastrolog Says:

  Е, то в Израел има всичко- мир, спокойствие, уют, разбирателство…

  Нека израелските деца докажат на Ранди, че са ясновидци. Така освен с мир и спокойствие ще се сдобият и с 1 милион долара. Толкова ще плати Ранди веднага на всеки, който му ДОКАЖЕ че е ясновидец.

  И още нещо… Може ли някой израелски ясновидец да ми каже, кога най- сетне ще се помирите с арабите и ще сложите край на тази безконечна, идиотска война?…

 5. saha Says:

  parvo randi da prigotvi parite

 6. saha Says:

  i da kaze ot kade gi ima

 7. topastrolog Says:

  Ранди отдавна е приготвил парите- предлага ги в сайта си- проверете! Той предлага тези пари от края на шейсетте години. Стотици хиляди кандитати за слава са се пробвали да ги грабнат, но… никой не е успял да докаже някакви ясновидски способности. НИКОЙ! Вече близо 40 години!

  А парите Ранди са си негови- той е истинска звезда на американския шоу- бизнес и със спектаклите си е спечелил много, много милиони. Нищо не му коства да отдели един от тях за кандидат- ясновидците. Които така и не се появиха. Защото те чисто и просто НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: