Парапсихологията- магия или наука

НАУКАТА ЗА НЕОБЯСНИМОТО

Повече от век редица сериозни учени, научни институти и университети  изследват свръхестествените явления. В интерес на истината трябва да отбележа обаче, че сега засега не са се появили ясно формулирани хипотези и теории.

На всичко отгоре след толкова експерименти и проучвания нито един паранормален феномен не може да бъде демонстриран или обяснен.

Малко или повече напоследък се налага се изводът, че науката за необяснимото и свръхестественото, наречена парапсихология, не може да бъде определена като класическа научна дисциплина. Много просветени, трезво мислещи хора дори твърдят, че тя не може да мине и за протонаука, т. е. за утвърждаваща се научна дисциплина.

Стигна се дори дотам, че и Холивуд взе парапсихолозите на подбив. Комедията “Ловци на духове” например не е нищо друго освен една гигантска гавра с парапсихологията и парапсихолозите.

Стреснати от насмешките и пренебрежението, изследователите на паранормалното се видяха принудени да прекръстят компрометираната наука. Те набързо и лепнаха наименованието психотроника.

Непредубедените хора обаче много добре разбират, че и тази психотроника не е нищо друго освен поредната модификация на провалилия се с гръм и трясък окултизъм. Само че сега вече не се говори за такива врели- некипели като транс, медиум, астрално тяло, духове, феи и ангели. Изследват се само “сериозни” явления като телепатия, телекинеза, прекогнитивни феномени (предсказания и ясновидство)…

Въпреки това и до ден днешен никой не е успял да докаже, че телепатията и ясновидството са научни факти. Защото научен факт имаме едва тогава, когато дадено явление може да бъде повторено n- пъти в лабораторни условия.

Електричеството например е безспорен научен факт, защото всички ние, без да сме специалисти по електротехника, можем да го включваме и изключваме в собствените си домове n- пъти.

Столетия наред обаче не се намери един единствен ясновидец, който да предсказва регулярно печелившите числа от тотото или крайния изход на едно или друго световно първенство по футбол… Думата “ясновидство” заприлича на думата “блян”- и двете думи са думи без покритие…

А иначе чудесата продължават да се случват. Все в наше отсъствие, разбира се, и най- вече по страниците на жълтата преса. Някой бил при врачка, която му “казала всичко”. Някой някъде нещо бил видял и го бил разправил на свой приятел, който пък…

Сестрата на моята шуренайка има девер в Бяла Слатина, който я завел при неговата учинайка, която била много близка с врачката леля Бангя. Леля Бангя се назландисвала много, но накрая ги приела и им казала всичко за живота. И всичко било много вярно и много точно. Сигурен съм, че повечето от вас са слушали или чели подобни нелепици.

Парапсихологията стигна обаче до един много съществен извод: СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ ЯВЛЕНИЯ ИМА, НО ТЕ СА ИЗВЪН ЧОВЕКА И ТОЙ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА ИМ ВЛИЯЕ. Освен това засега той не е в състояние нито да ги обясни, нито да ги овладее по какъвто и да било начин.

Така например досега няма нито едно единствено доказателство за чудодейно изцеление! Няма нито едно доказателство за това, че някой може да чете и да предава мисли на разстояние. Няма в крайна сметка нито едно доказателство за това, че някой може да предскаже току- така каквото и да било.

Всичко си остава всъщност по старому- единственият научен способ за предсказване на бъдещи тенденции е и си остава АСТРОЛОГИЯТА.

Лека- полека и у нас- в задния и занемарен двор на Европа, започва да се налага мнението, че думи като екстрасенс, гадател, ясновидец и контактьор са синоними за МОШЕНИК.

Повече от четвърт век се занимавам с парапсихология и имам своите наблюдения по въпроса. Те ме карат да мисля, че споменатите вече екстрасенси, гадатели и контактьори са или психически болни хора, или безскрупулни и нагли шарлатани. Или в много редки случаи и двете заедно…

До сходни изводи са стигнали и учените от университета “Дюк”, където са положени основите на модерната парапсихология. Те са изследвали в продължение на години така наречените “биоенерготерапевти”.

Всички, познати на човечеството измервателни апаратури са били прикрепяни към техните длани. Години наред всичките тези датчици, сензори, апарати, скали и регистриращи устройства НЕ СА ОТЧЕЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО!!! Не съществуват, следователно, никакви енергийни източници, никаква “аура”, никакво “биополе”, никакви “флуиди”. Всичко това са бабини- деветини, долнопробни мошеничества, в които могат да вярват само онези хорица, които не могат или не желаят да мислят.

Проведени са, разбира се, и ред други експерименти. “Лечителите” промушвали дланите си през дупки във висока метална преграда, която им пречела да виждат ръцете си. След това под една от дланите поставяли някакъв енергиен източник- магнит, светеща електрическа крушка, живо коте и пр. “Биоенерготерапевтите” така и не можели да отгатнат под коя тяхна длан се намира енергийният източник.

В наши дни със сигурност се знае, че “биополето” е един огромен сапунен мехур. Повечето хора го съзнават, защото заболее ли някой от трипер например, той не тича при биоенерготерапевта, а в кожно- венерическия диспансер…

Да, но… биха възразили някои от вас. Да, при някои болни се наблюдават леки подобрения след “сеансите” на “лечителя”.

Така е, подобрения при някои има и това е факт. Само че науката отдавна е намерила обяснение за това. Заслуга за подобрението има не “лечителят”, а така нареченият “плацебо- ефект”.

Ще ви опиша един от експериментите на университета “Дюк”, за да разберете в какво се състои той… Двадесет подопитни лица, които страдали от непрекъснати пристъпи на мигрена, били разделени на две групи от по десет човека. Едната група получавала болкоуспокояващи медикаменти, а другата…бистра водица. Те обаче не знаели това.

Девет от десетте души, “лекувани” с вода, почувствали осезателно облекчение. Задействали се, с други думи, онези сложни механизми на самовнушението, на които в крайна сметка се дължи това подобрение.

Отдавна се знае, че човешкият организъм притежава огромни терапевтични способности. “Биоенегротерапевтът”, който размахва алчните си ръчички около болния, натиска фактически един невидим спусък.

Мозъкът на болния, със своите невероятни скрити резерви се мобилизира и активира. Той и само той лекува разклатеното здраве. Това е цялата печална истина за “мануалната биоенерготерапевтика”.

На тези, които въпреки всичко не са склонни да се вслушат в гласа на разума, пожелавам само едно: да пипнат някакъв “любовен сувенир” и да отидат при екстрасенс да ги излекува. Сами ще видят как ще свърши всичко това…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Advertisements

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: